Informacje faktyczne i statystyczne

Oczekuje się, że sprzedaż na światowym rynku gastronomicznym wyniesie 265 miliardów dolarów w ciągu 4 lat, przy szacowanej średniej rocznej stopie wzrostu wynoszącej 5 procent, według badań i rynków. Co istotne, rynek obejmuje główne sektory w różnych społecznościach, w tym szkoły, obiekty dla osób starszych, centra sportowe, a nawet szpitale. Instytucje te zlecają usługi gastronomiczne na zewnątrz, aby ograniczyć wydatki i skoncentrować swoją siłę roboczą na ważniejszych kwestiach.

Ostatnie badania Technomic pokazują, że amerykańska gastronomia osiągnęła w ubiegłym roku łączną sprzedaż w wysokości około 537 miliardów dolarów dzięki ciągłemu i szybkiemu systemowi zamówień online. W Ameryce jest ponad 10 000 firm cateringowych, które zatrudniają łącznie około 110 000 osób. Większość tych firm jest niewielka i kontrolowana lokalnie i nie stanowi znacznej części udziału w rynku. Zapotrzebowanie na ich usługi jest wyższe na gęsto zaludnionych obszarach.

Chiny, największy rynek gastronomiczny w Azji i drugi co do wielkości na świecie, mają szacunkowy obrót w wysokości 616 miliardów dolarów, według China Cuisine Association. W branży gastronomicznej działa obecnie około 5 milionów firm. Zostało to przypisane wdrożeniu strategii marketingowej online i offline, w której klienci proszeni są o zamawianie jedzenia, odwiedzając sklep fizyczny firmy cateringowej, a nie online.

Wyobraź sobie, ile osób wybiera wygodny i praktyczny sposób karmienia swoich gości, aby świętować kamienie milowe życia. Statystyki pokazują, że firmy cateringowe są poszukiwane na następujące okazje: wesela, zaręczyny, urodziny, imprezy firmowe, ukończenie szkoły, święta, a nawet pogrzeby. Istnieje również rosnące zapotrzebowanie na usługi gastronomiczne na targach i konferencjach na całym świecie.

Raporty pokazują, że pieniądze wydawane na posiłki zależą głównie od tego, ile klienci korporacyjni lub konsumenci indywidualni mogą wydać na określone okazje. Z tego powodu firmy cateringowe często oferują różne pakiety, a czasem nawet przygotowują posiłki według najbardziej ograniczonego budżetu linii.

Możliwość obsługi dużych grup otwiera szereg opcji gastronomicznych, dzięki czemu rzadko odrzucają oferty, oferty lub zaproszenia. Mimo że popyt utrzymuje się, klienci rzadziej zamawiają usługi gastronomiczne w niepewnych ekonomicznie czasach.

Na podstawie badań rynkowych Koncept Analytics, trzema głównymi czynnikami napędzającymi rosnące zapotrzebowanie na firmy cateringowe i cateringowe są zapotrzebowanie ludzi na indywidualne zamówienia na żywność, wzrost klasy średniej i dalsze korzystanie z technologii cyfrowej.

Analiza globalnego rynku cateringu kontraktowego z 2018 roku przeprowadzona przez Orbis Research

Według segmentów

  • Gospodarka i przemysł (B&I)

  • Edukacja

  • Opieka zdrowotna

  • Udogodnienia dla osób starszych

  • Władze rządowe

  • Sport i rozrywka

Przez region

  • Ameryka północna

  • Europa

  • Azja i Pacyfik

  • Ameryka Łacińska

  • Afryka

  • ROR (reszta regionów)

Według kraju

  • Stany Zjednoczone

  • Kanada

  • Wielka Brytania

  • Francja

  • Niemcy

  • Inne (Hiszpania, Indie, Chiny, Japonia, Australia i Brazylia

Jaki rodzaj usługi gastronomicznej chcesz założyć we własnej społeczności?

  • Catering kontraktowy